Eram cu Andreea într-o ședință de coaching săptămânile trecute și mi-a spus: Shadi, vreau să încep un nou business pe lângă ceea ce fac acum. Ce zici, e bine să fac asta?
(Are un business clădit inițial din pasiune și dorința de libertate, dar a început să o obosească).
Atunci când un antreprenor care nu are încă un sistem pe care-l conduce altcineva, ci este implicat mult în operațional îmi spune “nou pe lângă ceea ce fac acum” ceea ce aud și înțeleg eu este:
Ceea ce fac acum nu mă satisface sau mă frustrează, sunt în căutarea unui business care să-mi aducă aceste satisfacții, și am văzut o posibilitate.
De obicei simte un val de entuziasm legat de posibilitățile noului business și simte că a găsit o portiță de scăpare din lucrurile care nu funcționează în business-ul actual și care-i produc durere.
Poate durerea vine din relațiile cu oamenii, poate din marja de profit mică, poate nu mai vrea să fie implicat în operațional sau în managementul de zi cu zi, dar ceva nu merge în business-ul actual.
Când asta se întâmplă, riscă să își lase atenția, energia, timpul, banii împărțite în două direcții.
Adică să trăiască un conflict în interior. În plus, pentru că nu are un sistem ci are mai mult un loc de muncă în business-ul actual, riscă să se trezească cu două locuri de muncă în două business-uri diferite care ambele cer un om întreg. Sau cu două business-uri care niciunul nu face profit așa cum ar vrea și nici nu-i dă timp așa cum spera.
Posibil să aibă în timp și în noul business exact aceleași probleme ca și în cel pe care-l are acum, ceea ce-l seacă de timp bani și energie.
Simultan, dacă a a apucat să simtă entuziasm legat de noul business, simte o posibilă pierdere dacă nu începe să facă și asta.
Poate.
Sigur lucrurile pot sta diferit, nu suntem toți la fel și situațiile sunt asemănătoare dar unice, dar asta putem afla doar discutând, înțelegând mai mult.
Dacă ne dăm seama că lucrurile stau așa cum am descris mai sus, îi propun să se uite din alt unghi, pornind de la ce vrea de fapt.
Andreea mi-a zis: De fapt, vreau un business care să-mi aducă lunar un salariu de manager de 3.000 euro și un profit mediu lunar de 2.000 euro și vreau să nu mai depindă totul de mine.
După care am stabilit cu ea că variantele pentru asta ar putea fi:
a- Încerc încă un business pe lângă cel pe care-l am deja și merg în paralel.
b- Renunț total la ceea ce am și încerc noul business.
c- Caut un al treilea business care-mi oferă asta.
d- Lucrez la business-ul meu actual astfel încât să maximizez profitul și să diminuez stresul.
e- Îmi iau un job în management, asta satisface banii dar nu și libertatea.
După, am anlizat împreună ca să vadă care variantă are cea mai mare probabilitate să o ducă la rezultatul dorit.
Rezultatul va fi că în interiorul ei ea este clară cu ce vrea, aliniată și asumată cu decizia luată, ceea ce-i va permite implicare maximă suficient de mult timp încât să vadă și rezultatele.
Andreea știa că business-ul ei actual are potențialul de a aduce acest rezultat, știa că piața are nevoie, așa că ceea ce a ales a fost până la urmă varianta d.
A fost total împăcată când și-a dat seama că timpul, banii și energia necesare ca să testeze și să pună pe picioare noul business puteau fi parțial investite în business-ul actual care deja știa că funcționează și parțial păstrate ca buffer de siguranță.
A ales să lucreze cu ea astfel încât să creeze un sistem pe care se poate baza că-i aduce atât banii cât și nivelul de implicare și libertate pe care-l vrea.
Sigur, deși exemplul meu este bazat pe realitatea din ședințe de coaching cu antreprenori, nu se aplică neapărat și la tine sau nu exact. Dacă vrei să trecem împreună printr-o discuție care să-ți aducă claritate pe situația ta specifică, poți seta o primă ședință de claritate cu zero costuri aici.