NU AM VORBIT CU NIMENI PÂNĂ ACUM DESPRE ASTA

Ceea ce aud și înțeleg eu când unul dintre antreprenorii sau managerii cu care lucrez (mai ales la început) îmi spun ceva de genul:

“Nu am mai vorbit cu nimeni până acum despre asta, sunt curios ce crezi tu, este că omul din fața mea se simte un pic jenat și un pic nesigur.

Nu știe dacă problema pe care o are o să mi se pară banală în comparație cu ce au alții, nu știe dacă nu cumva am să-l judec pe el ca om că nu a rezolvat-o încă, că nu se descurcă singur, că nu poate să o descâlcească.

De cele mai multe ori poartă problema asta cu el de câteva săptămâni, luni sau poate chiar ani, se frământă în interior în momentele în care ceva din exteriorul lui îi aduce aminte de ea și încearcă să o ignore când lucrurile se liniștesc.

Cu adevărat știe că e o frână care-l încetinește doar că nu crede că are rezolvare.

Speră că în viitor va fi mai bine, că va găsi rezolvarea, că va apărea o soluție neașteptată, dar pentru că se simte neputincios în rezolvarea ei în prezent o amână mereu, și undeva în sufletul lui speră să se rezolve cumva de la sine.

Pentru că o duce de atât de mult timp, începe să se identifice cu problema și îi este greu să o abordeze tocmai pentru că îl face să se simtă nesigur, nu destul de bun, nepriceput, ratat sau altele mai mult sau mai puțin dure.

Primul lucru este să fac eforturi ca să văd lumea prin ochii lui, să simt ce simte el sau ea și să îi transmit că am înțeles exact ce îl apasă.

Un alt lucru important este să-i transmit clar că am zero judecată și de fapt am apreciere și respect pentru el.

Sub o formă sau alta, îi transmit (dacă e adevărat) că m-am mai întâlnit sau am studiat situații similare. Ajută mult și pe el și pe mine să știm că au și alții aceeași problemă și au găsit rezolvare.

Ulterior, pe măsură ce avansăm în discuție, încerc să înțeleg tot mai bine ce nu merge, de ce este important să meargă, ce pierde dacă nu merge și ce ar putea influența în exterior sau controla în interior ca să vadă o cale de ieșire. Încerc să-mi fac tabloul complet despre ce vrea, ce are nevoie și ce-l împiedică.

Pentru că am spart în bucăți mii de probleme cu care oamenii au venit în coaching și de la un moment dat încolo tiparele chiar dacă cu oameni și contexte diferite se repetă, reușesc de cele mai multe ori să expun aceeași problemă într-un mod în care să vadă că:

1- este rezolvabilă

2- el o poate rezolva

3- poate începe de acum să facă ceva în acest sens.

Convingerea că “eu pot” dă un sentiment de certitudine și este ca un combustibil pentru orice om, dar mai ales pentru un antreprenor care trăiește mereu în două realități – cea de azi în care operează și cea de mâine pe care o creează din mers.

Iar pentru jocul acesta are nevoie mare de încredere că poate, de convingerea că stă în puterea lui, că are control și influență.

Așa a fost într-o vineri la amiază cu Andrei. L-am întrebat:

Ca să ne asigurăm că înaintezi spre viziunea ta, ce vrei de la această ședință de coaching?

Inițial a adus două lucruri mărunte, pe care pe măsură ce vorbea le-a găsit singur soluția, la unul i-am dat și eu o sugestie dintr-o ședință cu alt antreprenor.

După care a luat o pauză, a luat o gură de cafea, a avut o mică ezitare privind în jos în dreapta.

Știam că s-a dus în interiorul lui și aveam răbdare să-și asculte gândurile.

La un moment dat, trage aer în piept aproape insesizabil și zice:

De fapt… mă gândeam la ceva, nu știu dacă ți-am mai spus despre asta. De fapt nu am vorbit cu nimeni despre asta.

În acel moment am știut că pe de o parte trebuie să știe instant că îl respect autentic pentru că vorbește despre asta și în același timp că trebuie să am grijă să dau 100% din ceea ce sunt, știu și pot pentru că impactul rezolvării avea să îi salveze în anii următori poate zeci de mii de euro, nopți nedormite și dureri de stomac.

Nu era doar despre acum, cu această problemă specifică ci și în viitor când pe același tipar vor apărea probleme similare.

Așa că am început să ascult și să înțeleg…


Dacă și tu duci cu tine probleme din businessul pe care-l conduci sau viața ta de antreprenor, despre care nu ai vorbit cu nimeni dar care te apasă și te costă timp, bani, energie, liniște, hai să ne vedem într-o ședință de claritate cu zero costuri. Îți promit că vei avea același nivel de implicare pe care-l au antreprenorii cu care lucrez de ani de zile, indiferent că sunt în primii ani sau au trecut de 1.000.000 euro cifră de afaceri și 150 de angajați. Pentru că toți avem provocări în creștere și e normal să fie așa.

Poți programa ședința direct în calendarul meu aici.