DESPRE ACEL OM PE CARE AMÂNI SĂ-L DAI AFARĂ

O problemă tipică în multe organizații este Călin, omul care nu face performanță nici măcar la nivel minim, face greșeli repetate, are probleme de relaționare cu colegii, prezenţa lui e un cost mai mult decât break even, nici vorbă de profit.

Ok, face câte ceva ca să fim sinceri, dar business-wise costă mult mai mult decât aduce.

Când aud un antreprenor vorbind despre acest gen de angajat, sau ocolind subiecte legate de acesta, ceea ce aud și înțeleg eu este:

 

Omul din faţa mea suferă. Da, antreprenorul e și el om. Suferă poate nu în sensul clasic, dar simte presiune și durere din mai multe părți și asta îl afectează:

1 – Pe de-o parte latura lui umană nu ar vrea să rănească un om.

2 – Pe de altă parte cultura liderului adevărat din cărțile de dezvoltare personală îl arată cu degetul că nu e înțelegător, indulgent, nu lasă oamenii să se exprime liber și nu face yoga în timpul ședințelor (exagerez îţi dai seama). Teama de a nu fi un Șef Rău, sau Omul Rău e de multe ori prezentă și mai puternică decât logica. 

3 – Clienții îi arată și ei realitatea lor: Călin nu face performanță. Unii o arată vocal, alții prin consecințe. 

4 – Contabilitatea sau hr-ul îi arată realitatea financiară: Călin costă cât un om care face performanță.

5 – Dacă ar putea găsi pe altcineva în locul lui Călin, ar face-o, dar parcă nimeni nu mai vrea să lucreze, toată lumea vrea să fie antreprenor sau șef (despre asta am scris în articolul anterior, poți citi aici).

6 – În final, soțul sau soția, în rarele ocazii când îi povestește despre asta începe să îi dea sfaturi și asta îl enervează, pentru că știe ce “ar trebui” să facă dar nu face așa pentru că se mai crede și incompetent, incapabil și câteodată leneș că tot amână.

Pe termen lung, frustrarea, durerea ajung să doară fizic (în stomac, umeri, gât, inimă) și din păcate să răbufnească în momente total nepotrivite, fie în exterior: pe Călin, pe alți angajați, parteneri, clienți sau furnizori, pe soțul său soția lui, pe unul din copii sau propria mamă. Fie în interior: dureri de cap, de gât, de stomac, gastrită, AVC, infarct sau altceva… boala apare sub multiple forme.

Când Andreea mi-a povestit cu ochii în lacrimi și cu frustrarea vizibilă în pumnul drept strâns în jurul pixului și maxilarul încleștat ultima discuție cu Călin, am știut că e momentul să îi arăt și un alt fel de a vedea lucrurile. 

După asta, sigur, era liberă să aleagă ce e mai potrivit pentru ea:

Coach: Andreea, dacă ai lua lupa de pe Călin, ai face zoom out și ai vedea întreaga organizație și impactul neperformanței lui asupra altora, în afară de tine cine are de tras din cauza asta?

Andreea: Colegii cu care lucrează direct.

Coach: Cine altcineva?

Andreea: Superiorul lui direct.

Coach: Cine altcineva?

Andreea: Oamenii de la depozit.

Coach: Cine altcineva?

Andreea: Clienții, clar!

Coach: Cine altcineva?

Andreea: Nu mai știu…

Coach: Poate familiile acestor oameni când ei se duc acasă frustrați sau nedreptățiți? 

Andreea: Shit.. da clar… și familiile lor și familia mea mă Shadi. Acum două săptămâni copilul meu nu și-a terminat o temă la timp, am ridicat tonul la el atât de urât că toată lumea a rămas mască inclusiv eu. Da, eram furioasă dar furia mea pornise dimineaţă cu Călin și am vărsat-o pe fetița mea.

Coach: Andreea, înțeleg. Înțeleg și ce se vede în afară și ce nu se vede și este în mintea, fizicul și emoțiile tale. Am văzut asta la mulți antreprenori și asemănător la mine cu unii dintre clienții cu care am lucrat de-a lungul anilor în care am făcut vânzări. 

Uite… poate nu e nevoie să îl dai afară pe moment.

Poate e nevoie doar să-i aperi pe toți acești oameni la care ții și care sunt importanți pentru tine fără să mai accepți performanța sub un anumit nivel de la nimeni începând de azi. 

Poate e momentul să-ți aperi cuvântul tocmai pentru că-ți pasă de oameni și ești un lider bun, nu invers. Poate e momentul să faci ce e corect ca să le asiguri clienților calitatea, angajaților salariile la zi și securitatea locului de muncă. 

Poate e momentul să fii respectată pentru că îți asumi total rolul de căpitan de barcă.

Pot să te întreb ceva?

Andreea: Spune

Coach: Dacă ai face toate acestea pentru oamenii care mi-ai spus la început că sunt afectați și abia apoi pentru tine personal, ar fi mai greu, mai ușor, sau la fel?

 Andreea: Știi răspunsul…mai ușor îți dai seama.

Coach: Ok, excelent, poate poți începe de săptămâna asta făcând 4 lucruri:

1 –  Comunicând clar cu toată lumea atât cele top 3 rezultatele cheie așteptate pe postul pe care-l are în organizație, cât și consecințele neîndeplinirii lor la un nivel de 7-8 .

2 – Verificând periodic pe o scară de la 1 la 10 nivelul îndeplinirii lor. Prima oară (la 2 săptămâni), a doua oară (la 2 săptămâni) și a treia oară (la 2 săptămâni).

 3 – Aplicând consecința stabilită, de exemplu prima dată cartonaș galben și promisiune de creştere, a doua dată cartonaș galben și promisiune de creştere, a treia dată cartonaș roşu, situație în care îi spui omului:

 

“Deși apreciez unele lucruri la tine și te înțeleg la un anumit nivel ca om, eu sunt responsabilă pentru toată organizația și nu îmi pot încălca cuvântul nici nu pot lăsa să fie afectați de performanța slabă a postului atât de mulți oameni, așa că de acum suntem toți trei liberi:

 Tu să cauți un loc unde să fii mai fericit și să performezi mai bine fără cineva care te tot presează că nu e mulțumit.

Eu să caut pe cineva care îndeplinește criteriile de performanță necesare pe post

Postulsă aibă pe cineva care poate este mai fericit să facă performanță pentru că i se potrivește mai bine.” .

Trei săptămâni mai târziu Andreea era super fericită că avea un om excelent în probă – Iulian.

Dar și-a învățat lecția care îi mâncase stomacul de stres așa că nu s-a lăsat dusă de val. 

Pe de-o parte a continuat să caute, pe de alta a aplicat aceeași strategie cu noul om de la început. Pentru că nu îndeplinea criteriile minime și Iulian a fost lăsat liber. Apoi l-a găsit pe Darius.

Două luni mai târziu îmi povestea: Shadi, de când Darius e în organizație, businessul a crescut, veniturile la fel și impactul în organizație e vizibil. Oamenii se înțeleg mai bine, eu sunt mai puțin stresată și clienții sunt mult mai mulțumiți.

Și da…sunt mai calmă și acasă. 

Nici Darius nu e perfect pentru că nimeni nu este. Nici Andreea, nici tu, nici eu. Dar îndeplinește cele 3 rezultate cheie, pe unele la nivel de 8 pe altele la nivel de 12, iar asta face ca sistemul să funcționeze, Andreea să fie mai liniștită și oamenii din jur la fel.

 

 

Sigur, discuția a fost mult mai complexă și deși exemplul meu este bazat pe realitatea din ședințe de coaching cu antreprenori, nu se aplică neapărat și la tine sau nu exact. 

Dacă vrei să trecem împreună printr-o discuție care să te ajute să lași liberi oamenii nepotriviți din organizație un pic mai repede și un pic mai liniștit, setează o primă ședință de claritate cu zero costuri aici.